
Topinambur Słonecznik Bulwiasty świeże jadalne bulwy + Przepisy (1)





Opis
CENA za 1kg Bulw
Topinambur
Każdy klient po zakupie otrzyma od nas w wersji elektronicznej na maila GRATIS ponad 20 przepisów na topinambur
-pomaga zapobiegać i wspiera leczenie cukrzycy, otyłości,
-obniża poziom cukru we krwi,
-obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm,
-reguluje ciśnienie krwi i pracę układu pokarmowego,
-chroni wątrobę i nerki,
-zwiększa również odporność organizmu, obniża stres, dostarcza energii i zwiększa zdolność koncentracji,
-zalecany dla rekonwalescentów, a także zapobiega osteoporozie.
Topinambur, Zawiera biologicznie czynne składniki: błonnik i minerały - żelazo, krzem, magnez, potas,
fosfor, wapń, oraz witaminy B, C, pektyny, kwasy organiczne i aminokwasy.
Topinambur można gotować, piec, smażyć i oczywiście na surowo.
Każdy klient po zakupie otrzyma w wersji elektronicznej na maila ponad 20 przepisów na topinambur
Herbata z plasterkiem topinambura lepiej smakuje niż z plasterkiem cytryny, dlatego bulwy tej rośliny bywają
nazywane cytrusami północy.
Sam sok odwirowany świeżo z bulw topinamburu uchodzi za dobry lek na wrzody żołądka. Poza tym surowcem
leczniczym mogą być kwiatostany, a napary z nich pomagają przy rozmaitych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego.
Bulwy można przechowywać w lodówce, Można też je przechowywać w chodnym miejscu pod piaskiem i torfem, wytrzymają tak
przez ok. 5 miesięcy.
Wartości odżywcze topinamburu surowego (w 100 g)
Wartość energetyczna - 73 kcal
Białko ogółem - 2 g
Tłuszcz - 0,01 g
Węglowodany - 17,44 g (w tym cukry proste 9.60)
Błonnik - 1,6 g
Witaminy
Witamina C – 4 mg
Tiamina – 0,200 mg
Ryboflawina – 0,060 mg
Niacyna - 1,300 mg
Witamina B6 - 0,077 mg
Kwas foliowy - 13 µg
Witamina A – 20 IU
Witamina E – 0,19 mg
Witamina K - 0,1 µg
Minerały
Wapń – 14 mg
Żelazo - 3,40 mg
Magnez - 17 mg
Fosfor - 78 mg
Potas - 429 mg
Sód – 4 mg
Cynk - 0,12 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference